Norske Godslinjer

31 januari 2010 door Gerrit de Heus  
Geplaatst in Norske Godslinjer

Langzamerhand bleek dat er behoefte was aan een terminal in Oslo. Veel transporteurs uit het hele land sloegen de handen samen. In Møre og Romsdal waren dat Bjarne Øverland A/S in Molde, Kåre Unhjem, Unhjem Transport A/S in Ørsta, Håkon Emdal, Emdals Transport A/S in Straumgjerde, Dale Trailerservice in Stranda en Kristian Uhlen, Uhlens Transport A/S in Ålesund. Zij startten een terminalbedrijf in Oslo, Norske Godslinjer A/S samen met verschillende transporteurs vanuit heel Noorwegen.

Dat werd naderhand een landelijke transportorganisatie, welke meer en meer groeide. Vandaag de dag heeft Norske Godslinjer A/S agenten in alle grote Noorse steden en plaatsen.

De terminal lag in Karihaugen en was omstreeks 1970 gebouwd. Naar omstandigheden in 1970 was de terminal reuzengroot, maar tegenwoordig is hij allang uit z’n voegen gebarsten. Er zijn geen plannen om een nieuwe terminal te bouwen, omdat Norske Godslinjer hier geen geld voor heeft. Het werk loopt heel stroef doordat de leiding jarenlang van het oude stempel is geweest. Men denkt dat dit de oorzaak is van wat er met Norske Godslinjer gebeurd is. Men denkt volgens de oude lijnen en werken veel te omslachtig. Dan is het ook niet makkelijk om alles helemaal soepel te laten verlopen.

Norske Godslinjer A/S en Sties zijn elk op hun eigen gebied groot geworden. Norske Godslinjer heeft zich bezig gehouden met droge goederen en stukgoed binnenland en een klein beetje in het buitenland. Sties heeft zich geconcentreerd op thermo-goederen., daarom ook de naam Sties Termotransport A/S, en zijn daarin groot geworden. Nadat Sties werd verkocht aan Kosmos A/S en Norske Godslinjer werd verkocht aan de Bergenske Dampskipselskap, is de samenwerking tussen hen erg goed geworden. Tegenwoordig fungeert de combinatie droge goederen, stukgoed en thermogoederen goed. Die combinatie is vaak een noodzaak om te kunnen blijven bestaan.

Verhalen zijn geschreven door Line Veibust & vertaald door Wim Varenkamp